Cum să continui când îndoielile și temerile te rețin

„Dacă auzi o voce din interiorul tău care îţi spune că nu poţi picta, atunci vopseşte, iar vocea va fi redusă la tăcere.” – Van Gogh

Când am văzut pentru prima dată acest citat, ceva în interiorul meu s-a aprins.

Chiar dacă, de cele mai multe ori părea totul atât de întunecat, acum o luminiţă plăpândă începea să îşi facă apariţia.

Nu cred că este ceva mai eliberator decât acest lucru.

Cel puțin, nimic din ceea ce am experimentat până în acest moment al vieții mele.

Sunt sigur că s-a întâmplat şi în viaţa ta situaţia asta. Probabil de foarte multe ori.

 

Libertatea extraordinară pe care o obţii în acel moment în care faci ceva ce o parte din mintea ta nu credea că este posibil, este înălţătoare. Atunci experimentezi ceea ce se numeşte extaz.

Cuvântul extaz provine de la grecescul ekastis , însemnând „a ieși afară de sine.”

Și atunci când ești capabil să te ridici deasupra îndoielilor și temerilor tale, poate fi absolut magnific. Este un moment de mare însemnătate, de depăşire a propriilor limite.

Dacă eşti conştient de putere pe care o ai, poţi spune că e un lucru absolut firesc să reuşeşti ceva ce nu credeai iniţial că poţi face.

 

E o victorie pe care îmi doresc să te ajut să o obţii mai des.

Procesul de a ajunge acolo nu este lipsit de sentimente mixte. Este posibil să ai un fel de sindrom de Stockholm cu părțile minții care te ţin captiv. Aceste îndoieli și temeri sunt ale tale; ţi-au șoptit în ureche, dictându-ţi acțiunile; acum le este greu să te lase şi să îşi vadă de drum.

La fel şi ţie, îţi este greu să renunţi la temeri şi îndoieli, pentru că le consideri părţi din tine.

Le-ai hrănit, le-ai crescut şi protejat de atâta timp şi ţi-au adus o mulţime de beneficii, chiar dacă nu eşti conştient de asta.

Te-au sâcâit atât de mult timp, au răpit o mulţime de posibilităţi şi te-au făcut să te simţi mic de multe ori.

 

Ai perceput mereu frica mai mare decât tine şi în felul ăsta ea a câştigat teren şi te-a făcut să te simţi lipsit de valoare şi neputincios.

Dacă te percepi mic în comparaţie cu frica pe care o simţi, ce ar fi ca data viitoare când simţi teamă, să faci schimbul de raporturi şi să percepi frica mai mică decât tine?

Încearcă acest lucru şi vezi ce se întâmplă.

Dacă nu poţi face asta, imaginează-ţi că o faci şi vezi apoi ce se întâmplă.

Buun 🙂

Revenind la discuţia noastră iniţială..

 

În trecutul nu foarte îndepărtat, am traversat o perioadă de a fi puternic influenţat de propriile mele îndoieli și temeri. 

Am fost epuizat și am început să mă tem că am preluat prea multe sarcini pe care le puteam evita.

Partea interesantă era că nu aveam prea multe sarcini fizice, dar în mintea mea era un foc ce ardea continuu.

Starea mi-a fost influenţată şi de o serie de neplăceri pe care le-am avut pe plan personal. Mi-a trebuit ceva timp să mă adun, dar tot răul spre bine 🙂

Și acum, anul acesta, lucrurile încep să dea roade. Dar roadele muncii mele sunt oarecum amar-dulci, deoarece îmi dau seama cât de îndoctrinat eram prin propriile mele îndoieli și temeri.

Așa că am făcut câteva reflecții și am identificat schimbările mentale care m-au ajutat să merg mai departe și să ies în afara mea, în perioade de nevoie.

Iată patru modalități de a continua, atunci când îndoielile și temerile tale te vor reține şi îţi vor da bătăi de cap:

 

Ceea ce stă în cale, devine calea

Această frază provine de la împăratul și filosoful roman Marcus Aurelius. 

Este un memento puternic pentru că putem ancora întotdeauna la ceea ce este în fața noastră și chiar să folosim obstacolul în avantajul nostru.

Creierul are tendința de a vedea lumea în termeni de obiecte. Sortăm aproximativ aceste obiecte în „instrumente” și „obstacole”. Dacă priveşti obstacolele ca parte a drumului care merge înainte, ele se transformă în instrumente. Cu toate acestea, dacă vezi doar instrumentele potențiale ca obstacole, vei deveni repede copleșit de tot ceea ce îți poate fi în faţă.

 

Recunoaște-ți că toată lumea are îndoieli și temeri.

Când suntem strânși de îndoială și temeri, ne putem simți lipsiţi de control şi de putere, epuizaţi şi să credem că asta ni se întâmpla într-un mod unic pentru noi. 

Simțim că trebuie să credem asta pentru că nu realizăm că toată lumea simte aceste lucruri.

De exemplu, i-am spus recent unui prieten că de multe ori mă simt obosit atunci când lucrurile din activitatea mea nu funcționează așa cum mă aștept. 

Am fost uimit când mi-a răspuns: „Știi că asta se întâmplă tuturor, nu?”

Creierul uman este conectat pentru a investi energie în lucruri care sunt inedite. 

Când recunoaștem că fricile și îndoielile noastre sunt comune, învățăm să le acordăm mai puțină atenție atunci când apar, ceea ce scade încet puterea lor.

 

Vino înapoi din viitor! Încă nu ai ajuns acolo!

Perspectiva este totul. 

Adesea simțim îndoială și teamă atunci când suntem fixați asupra situației noastre actuale. 

Cu cât ne concentrăm mai mult pe preocupările noastre, cu atât apar mai intense.

Gândurile și sentimentele se schimbă adesea în timp și putem folosi asta în avantajul nostru. O modalitate de a face acest lucru este să ne dăm seama că lucrurile s-au dovedit adesea mai bune decât ne-am temut cândva. Putem face acest pas mai departe revenind dintr-un viitor imaginar și analizând momentul prezent prin aceeași lentilă.

Fac acest lucru în propria mea viață vizualizându-mi viitorul, iar eu privind înapoi în orice situație îngrijorătoare. Uneori îmi place să notez întrebarea:

 „Ce ar crede „copilul” meu de nouăzeci de ani despre această situație?”

De exemplu, acum trei luni am decis să investesc într-un curs pentru a-mi îmbunătăți anumite abilităţi. Prețul nu a spart banca, dar a creat o anumită anxietate în legătură cu momentul în care îl voi plăti. 

Când am pus întrebarea viitorului meu Eu, m-am simțit imediat ușurat, pentru că mi-am dat seama că anxietatea este cauzată de o poveste despre o lună de venit, iar perspectiva unei vieți a câștigurilor potențiale (nu neapărat materiale) din urmă cursului a fost ceea ce am avut nevoie pentru a vedea corect problema.

 

Adună câștiguri în altă parte

Indiferent dacă o recunosc sau nu, toată lumea are mii de succese și eșecuri mici în viața lor. Cu toate acestea, mințile noastre pot profunda de eșecuri și pot provoca frică și îndoieli să curgă. Dacă ai început să neglijezi partea care are succes, este incredibil de util să îţi reaminteşti că această parte există încă.

Poţi realiza acest lucru făcând în mod intenționat ceva la care știți că eşti bun și ştii că va genera feedback pozitiv. De exemplu, dacă ești un artist talentat, dar nu te simți atât de încrezător în abilitatea ta, creează ceva ce știi că te va face să te simți mândru.

Acest lucru funcționează pentru că sentimentul de victorie provoacă un vârf de dopamină în creier, ceea ce duce la o creștere a motivației și a comportamentului de asumare a riscurilor. Bucla de feedback pozitiv poate porni de la ceva la fel de banal ca un joc de masă și creează antidotul perfect la frică și îndoieli: impuls și încredere.

Toate astea mă ajuta să văd că, deşi dacă ceva în care am investit timp și energie au eșuat – și am fost foarte dezamăgit – eram încă puternic psihologic și fizic, iar puterea mea era singurul instrument de care aveam nevoie pentru a încerca din nou.

 

Aceste idei sunt relativ simple, dar asta nu înseamnă că nu sunt extrem de eficiente. 

Dacă le poți pune în practică ori de câte ori te simți reținut de îndoieli sau temeri, vei începe să ai mai multe informații despre ceea ce ești cu adevărat capabil – și vei începe să-ți atingi potențialul.

Făcând ceva ce nu credeai că este posibil este cu adevărat eliberator și, cu cât îmbrățișezi aceste schimbări în perspectivă, cu atât vei putea să faci față acestor griji în viitor!

Noi oamenii, am fost obişnuiţi să ne descurajăm şi să rămânem pe margine de teamă că vom fi judecaţi sau ca ceilalţi ne vor opri din drumul nostru. Am stat de multe ori pe margine cu ochii înlăcrimaţi şi i-am văzut pe alţii cum se bucură de tot ce le oferă viaţa şi le-am admirat întotdeauna curajul de a trece peste fricile lor şi de a obţine ceea ce îşi doresc.

Afară, prin realizările altora, primim acea mică doză de speranţă şi de optimism şi purtăm în mână o lumânare cu o flacără a speranţei. Pe măsură ce ne apropiem de interiorul nostru, observăm că ea este stinsă de atâtea descurajări şi piedici pe care le avem în peştera rece în care ne-am ascuns sufletul.

 

Ne pierdem de multe ori şi ne dorim ca şi noi să ne bucurăm mai mult de viaţă, să fim fericiţi, să luptăm pentru visurile noastre, însă temerile ne zdrobesc şi ne ţin trântit la pământ.

A sosit vremea să vină momentul tău şi să prinzi acea putere prin care să te eliberezi de un trecut care nu te reprezintă, de vorbe şi păreri despre tine care ţi-au zgâriat sufletul şi de temerile care te-au supt de energie şi de resurse.

A sosit timpul să te eliberezi de teamă şi de sub dominarea celorlalţi, ale căror gânduri şi idei greşite despre viaţa le-ai purtat în interiorul tău şi pe care le-ai confundat cu dorinţele tale.

A sosit timpul să arunci pietrişul pe care alţii au avut grijă să ţi-l ofere, să se depoziteze în interiorul tău, şi să scoţi la lumină toate diamantele tale.

 

A sosit momentul să înveţi cum să aduci în plan real toate acele visuri importante din mintea ta şi să nu te mai mulţumeşti cu jumătăţi de măsură, ci să obţii exact ce meriţi să obţii.

A sosit timpul să înveţi să te respecţi cu adevărat şi să începi să îţi construieşti o puternică încredere în sine pe care au avut grijă alţii să o ruineze, să te facă să te simţi nesemnificativ.

Ai ocazia să fii stăpân pe tine şi să te eliberezi de sub dominaţia altor persoane.

Dacă până acum neputinţa, teama şi nesiguranţa erau etichetele care te defineau, de astăzi înainte da-ţi voie să mergi pe aripile curajului.

Da-ţi voie să faci ceva diferit, ca să obţii ceva diferit.

 

Am luat toate acele metode şi tehnici care funcţionează şi care au dat rezultate în viaţa mea şi a multor oameni care s-au confruntat cu o încredere în sine scăzută şi am conceput o formulă simplă prin care să te ajut să fii stăpân pe tine în orice situaţie şi să faci faţă chiar şi celor mai grele dificultăţi prin care îţi este dat să treci.

Am pus în această formulă toate acele seminţe roditoare ale curajului care odată plantate, te învaţă cum să continui când îndoielile și temerile te rețin şi când totul nu merge şi pare că s-a întors împotriva ta.

Comanda cartea Regăsirea încrederii în sine şi învaţă în jumătate din timpul necesar majorităţii oamenilor cum să fii independent, fizic şi emoţional şi cum să scapi de tema de a fi judecat de ceilalţi, astfel încât nimic să nu te mai oprească din drumul tău.

Intră şi comanda apăsând pe imaginea de mai jos:

 

 

Comenteaza pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *