Cum obţii cu adevărat libertate interioară

Toată lumea vorbeşte de libertate.

Suntem îndemnaţi la tot pasul să fim liberi, să nu depindem de nimeni şi să realizăm ceea ce ne dorim cu adevărat.

Dincolo de orice formă de libertate, cea mai importantă este libertatea interioară.

Dar ce este libertatea interioară şi cum să o realizezi cu adevărat?

Vei afla în rândurile următoare 🙂

Libertatea interioară se leagă foarte mult şi de autodisciplina fiind cea mai scurtă cale de a descoperi ceea ce este libertatea interioară.

Când porneşti pe acea cale, nu mai amâni lucrurile pentru altă dată.

Începi să faci ceea ce ştii că trebuie să faci și ce este mai bine pentru tine – chiar dacă te costă un anumit preţ, chiar dacă este dificil sau chiar dureros.

 Abia atunci când începi să faci ceva, indiferent de obstacole, deţii controlul destinului tău.

Sunt mai mulţi paşi care te ajuta să descoperi libertatea interioară. Aceştia sunt:

 

1. Libertate prin cererea noastră internă

Probabil, cea mai citată carte din istoria psihologiei este “Omul în căutarea sensului vieţii a lui Viktor Frankl, o lucrare esențială.

Acest neurolog și psihiatru a trăit una dintre cele mai grele experiențe de care poate suferi o ființă umană.

În cartea sa, doctorul Frankl povestește zilele sale în lagărul de concentrare din Auschwitz.

Acesta este un fragment celebru al operei sale:

“În fiecare zi au avut ocazia să ia o decizie, o decizie care a stabilit dacă cineva se va supune sau nu forțelor care amenințau să-și scoată sinele cel mai intim, libertatea internă care a stabilit dacă va fi sau nu jucăria circumstanțelor, renunțând la libertate și demnitate.

Totul poate fi luat de la om cu excepția unui lucru, ultimul din libertățile omului, capacitatea de a alege atitudinea personală într-un set de circumstanțe.

Această libertate spirituală nu poate fi luată de la noi. Acea libertate spirituală este ceea ce face ca viața să aibă sens și scop. Cine și-a pierdut credința în viitor, în viitorul său, era sortit eşecului.”

 

2. Ce este libertatea internă

Libertatea interioară înseamnă a fi proprietar al lumii noastre interioare, a fi mai puțin influenţat de circumstanțele lumii exterioare, a avea un control mai mare asupra reacțiilor tale și a emoțiilor, a fi mai puternic și mai puțin vulnerabil la critici, eșecuri, opiniile celorlalți .

Este acea abilitate de a ne menţine integritatea, demnitatea, acceptarea, respectul de sine și stima de sine mai presus de circumstanțe.

 

► Libertatea înseamnă să ai direcție și sens în viața ta

 

Unii confundă libertatea cu desfrânarea, dar libertatea e un cuvânt care este legat de responsabilitate.

A fi responsabil înseamnă a trece pentru anumite dorinţe de moment, a evita să pici victima a lor, care nu este altceva decât neglijare deghizată în libertate seducătoare.

O astfel de atitudine ne face doar prizonieri, împiedicându-ne să ne îndreptăm către locul în care ne-am dorim cu adevărat, în loc să facem tot ceea ce este necesar pentru a ne îndrepta spre locul unde ne dorim cu adevărat să ajungem.

 

3. Valoarea libertății interne este necesară din două surse

Disciplina te umple de forță interioară, alungă temerile și neglijarea.

Crește determinarea și convingerea a ceea ce putem face și realiză.

Acea disciplină de sine este ceea ce te face să deții controlul și destinul tău, este ceea ce transformă visele în realitate.

Și, fără îndoială, această libertate umană se naște din două surse diferite.

 

3.1 Găsirea un motiv suficient de mare

Un vis care ne inspiră e o viziune grozavă.

Nu lua în calcul felul în care stau lucrurile, ci cum pot fi ele.

Acest rezultat se naște din puterea unei decizii, dintr-un angajament față de sine de a plăti prețul efortului.

Acest motiv puternic, acel vis, este motorul determinării și ceea ce ne oferă disciplina care ne umple de forță interioară, cea care alungă temerile și îndoielile despre ceea ce putem face și realiză, ceea ce te face să deții Tu destinul tău.

 

3.2. Durerea

A doua sursă de motivare este durerea.

Ea apare din frică, reprezentând cel mai mare motivator, deși mulți nu o înțeleg în acest fel. Realitatea este că ființa umană este capabilă să facă mult mai mult pentru a evita durerea și suferința decât pentru a realiza un vis.

Suntem cu mult mai motivaţi să reparăm ceva ce nu merge, să scăpăm de o suferinţă, în loc să fim motivaţi să realizăm ceva.

Această determinare necesară se naște uneori din presiunea și durerea posibilă cauzată de consecințele neacționării și schimbării. Ce pierd dacă nu schimb ceva?

E una din întrebările care determină omul să înceapă să acţioneze pentru că da faţă în faţă cu frica să.

Indiferent dacă este o motivație negativă sau pozitivă, toate acestea sunt necesare pentru că te face puternic şi îți oferă o mare libertate interioară.

 

3.2.1. Libertatea internă este întrebuită la responsabilitate personală

Responsabilitatea personală este un pas fundamental pentru schimbare, pentru a deține sau a recâștiga controlul vieții.

Asumarea responsabilității înseamnă că tu să îţi asumi responsabilitatea pentru modul în care eşti, cum te simţi, pentru emoțiile şi sentimentele tale, ceea ce faci, şi pentru situaţia ta.

Când decizi că ești responsabil și că viața ta depinde total de tine, este atunci când îți recuperezi puterea personală și libertatea interioară, deoarece decizi că viața ta este în mâinile tale și este responsabilitatea ta să realizezi lucrurile pe care le doreşti.

Dacă în loc să răspunzi cu pricepere și cu mai multă inteligență emoțională, reacţionezi compulsiv la ceea ce se întâmplă, vei fi întotdeauna o victimă a circumstanțelor, vei permite tot ceea ce se întâmplă în afara să domine interiorul nostru.

Pentru a schimba această situație, cheia este responsabilitatea personală, deoarece ne oferă forța interioară pentru a deține controlul destinului nostru.

 

4. Libertatea interioară înseamnă să nu-ţi mai fie frică de a greși

Maturitatea are legătură cu experiența, cu ceea ce a fost trăit, cu greșeala făcută, cu riscurile cu care se confruntă, cu lecțiile de viață învățate, cu eșecurile depășite; cu relațiile noastre, cu deciziile bune și rele, precum și cu viața pe care am influențat-o.

Când privim înapoi în viața noastră și o observăm din viziunea unui spectator ca și cum ar fi un film, putem avea viziuni și percepții foarte variate, pentru că un lucru este ceea ce se întâmplă în viața noastră și un alt lucru este percepția pe care o avem noi și sensul pe care îl dăm experienţelor prin care trecem.

 

4.1 Puterea puterii de voință

 

Fiecare om are în interiorul lui o doză de voinţă. Cu cât mai mult îţi educi voinţa în mod constant, cu atât mai mare creşte hotărârea de a-ţi atinge obiectivele.

Cheia este să obţii puterea şi determinarea mentală; puterea emoțională de a sparge învelișul îndoielilor care uneori ne întemnițează și de a scoate războinicul pe care îl avem în interior.

Abilitatea de a ne schimba atitudinea și viziunea, de a simţi puterea personală, integritatea și libertatea interioară de a înfrunta cu curaj și integritate ceea ce ne așteaptă.

 

4.2 Atenție la așteptări

Este interesant să observăm cum două persoane pot avea vieți similare și totuși una dintre ele se simte ca având o viaţă nereușită, iar cealaltă este încântată.

Diferența constă în mai multe aspecte.

Pe de o parte, există așteptările pe care le-a avut fiecare, hărțile minții despre cum trebuia să fie viața lor și care o determină la comparații inevitabile care, în general, provoacă frustrări.

Pe de altă parte, o mare parte din viața noastră emoțională nu are atât de multă legătură cu ceea ce ni se întâmplă, ci despre modul în care reacționăm, cum interpretăm și care este sensul pe care îl dăm experienţelor prin care trecem şi ce învăţăm din ele. 

Mai presus de toate, în special despre ceea ce considerăm de obicei eșecuri, erori sau rezultate diferite de cele așteptate. Chiar și numele sau „eticheta” cu care catalogăm acea situație generează o percepție diferită. 

 

5. Fiecare experiență este o nouă lecție a vieții

Unii lasă cicatrici, alții amintiri bune, dar totul face parte din istoria noastră personală. Ele sunt capitole și amintiri ale călătoriei vieții noastre care indică unde am fost, dar nu unde vom merge sau ce se va întâmpla, deoarece acest lucru nu este scris.

Capitolul următor este este în mâinile tale.

Să nu uiţi acest lucru, mai ales dacă eşti într-adevăr în căutarea unei schimbări a vieții.

Nu putem schimba trecutul!

 

Nu putem șterge greșelile sau durerea cauzată, dar putem vindeca rănile și elimina suferința.

Cu alte cuvinte, libertatea interioară înseamnă să înțelegem că putem învăța mereu de la ea, să îmbunătățim și să creștem pentru a nu face aceleași greşeli, pentru a nu provoca durere sau pentru a ne răni atât de mult.

Uneori, greșelile se repetă pentru că nu am învățat lecția și, ca un bumerang, situația reapare și viața, cu metodele sale particulare, ne întoarce în același loc sau experienţa până când aflăm mesajul care a venit să ne învețe.

Așadar, nu te demoraliza şi supăra pentru tot ceea ce ţi se întâmplă.

 

Învaţă de la ele pentru a nu le repeta pentru că le putem recunoaște întotdeauna.

Și mai ales amintește-ți că în orice clipă apar oportunităţi şi mici profesori care au puterea să ne transforme în cineva mai bun și să ne ofere adevărată libertate interioară.

O altă formă de a obţine libertatea interioară este să ne separăm de dorinţele pe care le au alţii de la noi şi să începem să construim rezultate pentru viaţa noastră.

De multe ori ne lăsăm duşi de val şi în loc să ne ocupăm de viaţa noastră, de ceea ce este important pentru noi cu adevărat, avem grijă de alţii, în timp ce ne ignoram propriile nevoi.

Am fost învăţaţi încă de mici să ascultăm de alţii, să nu decidem ceea ce vrem şi eram obligaţi să împlinim dorinţele altora.

Ajungem să descoperim după mulţi ani în care doar ne-am dedicat altora să realizăm ca noi nu ştim cine suntem, ce ne dorim şi nici rezultate nu avem cu adevărat, rezultate care să ne facă să fim mulţumiţi de noi.

E un haos total în mintea noastră şi majoritatea informaţiilor şi cunoştinţelor sunt amestecate în mintea ta, iar asta îţi ridică şi mai mult gradul de stres.

Toate astea sunt aruncate şi în plus mai vin şi toate sarcinile zilnice pe care le ai de dus. Viaţa devine super aglomerată şi haosul se instalează. De aici apar tot felul de probleme: anxietate, frustrări, nervozitate, depresie, furie, etc.

 

Gândeşte-te ca mulţi au parte de meniul ăsta de ani de zile şi e suficientă o mică scânteie pentru ca un incendiu să se dezlănţuie.

Tot acest haos mental se poate opri şi poate să iasă soarele chiar şi în cele mai întunecate vieţi.

Pentru că vreau să vin în ajutorul tău, dar şi a altor oameni, am realizat o formulă simplă prin care te ajut să pui cap la cap fiecare piesă “deranjată” din interiorul tău pentru a putea obţine libertatea interioară.

Dacă ar fi să aleg un singur lucru de pe lumea asta, în ceea ce mă priveşte, aş alege libertatea interioară pentru ca ea reprezintă cea mai puternică forţă pe care o poate stăpânii un om.

Dacă ai libertate interioară, toate celelalte le poţi construi şi obţine.

Libertatea interioară te ajuta să te detaşezi de părerile şi de influenţa altor oameni, iar atunci când faci asta, obţii beneficii extraordinare.

Te ajuta să acţionezi în direcţia visurilor tale pentru că elimina toate acele blocaje interioare.

A fi liber înseamnă a ştii că totul depinde de tine şi a fi conştient de puterea pe care o ai.

 

Vei înceta să mai învinovăţeşti oamenii pentru lucrurile care nu îţi ies şi vei ştii că eşti singurul responsabil.

De-a lungul timpului, oamenii îşi pierd din resurse şi asta pentru că de unele nu sunt conştienţi şi nu le folosesc, iar pe altele au grijă să le ofere altora.

Toate acestea nu sunt altceva decât ca nişte piese de puzzle care, odată descoperite şi preluate de la alţii şi aşezate, te vor ajuta să obţii acea libertate interioară.

Despre cum poţi să îţi regăseşti toate aceste piese şi cum să devii conştient de piese de care nici nu aveai habar, am vorbit în cea mai nouă carte scrisă de mine “ Puzzle-ul transformării personale” unde îţi ofer un ghid cu 55 de piese aranjate cu cap pentru a te construi pe tine însuţi.

Este o carte eroului care nu a apus niciodată în ciuda tuturor dificultăţilor pe care le-a avut de îndurat şi o carte care îţi oferă resurse complete ca să poţi să obţii libertate emoţională interioară şi exterioară.

Intră şi comandă acum:

 

Comenteaza pe Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *